Boost

Standing in the way of control
Nu är våren här och allting spännande händer på löpande band pangpangpang. På något vis verkar jag missa det mesta. Det känns som om jag är handlingsförlamad och/eller uppbokad och allting roligt cirkulerar omkring mig utan att jag riktigt når det. Jag har en obehagskänsla av att inte riktigt ha saker under kontroll, och jag hatar det. Allting känns lite smått uppochner, jag vet inte ens om jag kommer att vara i Sverige nästa år! Med klara besked om hur allting står till skulle jag återfå känslan av kontroll, åtminstone inbillar jag mig det.
Heil Ano
Stina no likey
Många har en speciell typ av ämnen som de gillar att ta upp, det vi skriver om i bloggen, på uppsatsskrivningar eller bara gillar att prata om. Min kompis är intresserad av gemenskap, att vi alla vill vara en del av den. En annan kompis jag vill se allting ur ett feministiskt perspektiv. Jag försökte skriva om gemenskap och feminism. Det gick sådär.
Skrollade igenom min blogg och insåg att jag tycker om att skriva om min egen betydelse och även om fördumning av samhället. Kändes inte helt bra. För 1. Får man tala om fördumning när man bara är 17 år? och 2. Att fundera över sin egen betydelse är egentligen bara ett tecken på storhetsvansinne (1. Bry sig om sig själv, 2. Narcissism, 3. Tala om sig själv i tredje person och 4. Vansinnesskratt mohahaha). Borde kanske byta bana innan det går för långt.
Existens
Vi bygger upp vårt samhälle, industrier, företag, ekonomi, jämställdhet, på väg mot någonting. Vi vet inte vad det är, men det är just det dolda mysteriet som har fått oss att fortsätta sträva framåt i tusentals år. Vi känner att vi kommer närmare och närmare svaret. För nu, nu när vi har kommit så långt i vetenskapen så måste vi ju vara nära.
Förr i tiden så hade de flesta existentiella och universella frågorna svaret i Gud. Regnet förklarades med Gud, sjukdomar förklarades med Gud och vår plats på jorden förklarades med Gud. Nu för tiden kan regnet och sjukdomar förklaras med kemiska formler och vetenskap. Det lämnar oss med frågan: om allt är vetenskapligt, varför är vi då här? När allting får en logisk förklaring, ökar viljan att ”finnas till”, att inte bara vara en produkt av atomer. Att vara en unik individ och inte bara en i mängden. När vi slutar förlita oss på att Gud har svaren sätts hela vår existens på sin spets och vi måste finna en ny mening. Vi har fler frågor nu när vi vet allting än förr i tiden då vi inte visste någonting.
Gemenskap
Världens sexigaste killröster
Chris Isaak
Björn Dixgård
(Seth Cohen)
Desert

Inte ens min egen dator är unik
Lika relevant då som nu
När man läser Platon eller någon annan antik filosof, brukar man oftast slås av tanken på hur intressanta deras deras tankar är även idag. Man tänker att det är beundransvärt att deras tankar fortfarande är så relevanta. "Så fantastiskt det är att dessa åsikter har stått sig så bra i över två tusen år!" Behöver det betyda att de hittade någonting speciellt, som en universiell sanning? En sanning som fortfarande står sig idag?
Självklart var Platon en bildad och klok man med många intressanta resonemang. Men han var inte någon form av övermänniska, inte ens på den tiden. Den mänskliga hjärnan är likadant utformad nu som för 2000 år sedan, med samma möjligheter att filosofera. Ändå så ser vi på dem med en närmast övermänsklig beundran: "Wow, redan de gamla grekerna kunde ha intressanta idéer om kärleken och döden!"
Det kan i själva verket vara så att vi uppfattar deras tankar och åsikter som relevanta just för att de helt enkelt tänker som vi. Vi känner kanske igen oss i det de säger för att det helt enkelt är våra tankar. Vi är fortfarande samma människor.
So many readers...
I-rony
...sista meningen där måste väl trumfa "Jag köper Chai-latte med älsklingen" i pretentiösism... pretentiöshet... pretentiöslighet.. ehm.
Den är bara så ogenomtänkt.
Det där med "pretetiösheten" håller jag helt med om. I inlägget That's how I roll it skrev jag att verkligheten utan ironi hade blivit pretentiös och töntig. Inlägget I must be strong and stay an unbeliever var ett av mina få inlägg helt utan ironi, därför blev jag direkt uppfattad som pretentiös. Det är ironi.
"Det här är inga små saker. Det är inte TV2."
Den här veckan har jag haft galet mycket plugg. Inga lättviktiga töntsaker, nej utan miljögifter, andragradsfunktioner, filosofiessä om sorg, fördomar, stereotyper, vatikanstaten, påven och Mick Jagger. Detta hämmar såklart den här sidan (som oroväckande många har börjat läsa). Jag koncentrerar all min keativitet på andra saker, så att jag får svårt att klämma ut ens några droppar kreativitet här. Jag ska bättra mig.
Uppkavlad livsstil
I must be strong and stay an unbeliever/no buildings will fall down/no quake will split the ground/the sun won't swallow the sky/staues will not cry
Kaos
Ingen jävla tipsblogg

Man skulle nog kunna påstå att jag besitter ett visst snobberi angående musik. Jag har lite svårt för det där superkommersiella - de hippaste banden, de största hitsen, det mest hårdlanserade, det mest finslipade, det pretentiösa... Inte för att jag våga påstå att min egen musiksmak är särskilt creddig, mer för att jag har äcklas lite av fenomenet idoldyrkan.
Men om jag ska motsäga mig själv och rekommendera ett band som jag älskar (inte dyrkar - hårfin gräns här) så är det Franz Ferdinand. De är inte poppigt kommersiella (allt som spelas på RixFM) och inte rockigt kommersiella (Mando Diao), men inte heller bredbent rädda-världen pretentiösa (U2, Sting). Det är bara genialiskt, minst lika bra live och så värdens sexigaste röst på det.
OBSERVERA: det här är ingen tipsblogg i något avseende, tycker bara att jag borde göra världen en tjänst.
Bekräftelse, the drug of the 21th century
(Ps. Jag är inte precis bortskämd med skriftliga kommentarer, så de värmer verkligen.)
Individualiserande
- Äcklar är fel ord, försvarade jag mig, snare tycker jag synd om dem för att de gör så lite åt sina liv, för att de nöjer sig med futtigheter, för att de låter sig kladdas ner av all äcklig reklam, TV-såpa, snabbmat, kändisdyrkan, skvallertidningar, sprit och droger, och över att de upprörs över bensinprisets påverkan på den egna plånboken, inte bensinens påverkan på världen. Jag tycker synd om dem för att de inte grubblar mer.
- Du tycker alltså att de ska vara och leva som du? Är du en fri och lycklig människa?"
9 to 5
0498
Vi ses igen en mycket speciell dag. 6 April.
Vrålåk
Man betalar ju för allt det man vill köpa. Inga konstigheter. Men tänk om man kunde betala för att slippa vissa saker. Sjukdomar, till exempel. Det är nog svårt att sätta prislappar på sådant. Hur mycket kan man till exempel paya för att slippa en maginfluensa? Ganska rejält med pengar tror jag. Den borde vara värd klart mer än både halsfluss och feber, vardagssjukdomarnas Rolls Royce eller Dom Perignon liksom. Om man kan casha ut för att slippa en maginfluensa så vet folk att man har flow på degen, koll på kulorna. "Hej, jag skulle vilja avbeställa två vinterkräksjukor. Ja precis, två. Du kan vaska den ena".